Barion Pixel

Szellőztetni kellett a parajdi sóbányában

Egy rövid időre, tegnap ismét bezárt a parajdi sóbánya, de ma reggel, 2023. február 21. 8:00-kor ismét megnyitották a látogatók előtt – adta hírül közösségi oldalán a sóbánya.

Parajdi sóbánya lejárata
(Forrás: www.terjhazavandor.ro)

Miért kellett ismét bezárni a parajdi sóbányát?

A lezárás oka az volt, hogy a heves esőzések és hóolvadás során a szokásosnál több talajvíz folyt be a régi bányarészekbe. A beszivárgó víz nyomán pedig hatalmas mennyiségű vízpára keletkezett. Mivel a szellőztető rendszer a használaton kívüli régi tárnákból szállítja a levegőt a turisztikai részlegre, a hatalmas pára a sóbánya látogatóközpontjába is bejutott.

Mire volt szükség, hogy a bánya ismét látogatható legyen?

“A szellőztetés benyomta a vízpárát a bánya látogatható részébe. Úgy nézett ki, mintha sűrű füst keletkezett volna. Több millió köbméter levegőről van szó, idő kell, amíg ki tudjuk szellőztetni. Úgy saccoljuk, hogy kedden reggelre vissza tudjuk állítani a megfelelő levegő minőséget odalent” – foglalta össze a műszaki igazgató. (Írta a maszol.ro portál)

A régi bányába befolyt víz kiszivattyúzása még folyamatban van, de ez nincs hatással a bánya idegenforgalmi tevékenységére, az zavartalanul működhet. Itt ugyanis állandó a vízbefolyás, tehát a kiszivattyúzás is – magyarázta a sóbánya főmérnöke. (Forrás: székelyhon.ro)


Olvassa el korábbi cikkünket is a parajdi sóbánya különleges titkairól.

A parajdi só és a Parajdi Sóbánya története

 

Ön is hozzászólna? Írja meg véleményét!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Minden sütibe kell egy csipet só. Mi pedig azért használunk sütiket, mert Ön így kényelmesen vásárolhat tőlünk parajdi sót. (részletek adatkezelési tájékoztatónban)
Függetlenül ellenőrzött
994 vélemény