Barion Pixel

Mi lesz velünk só nélkül? Vészjósló jelek a sópiacon.

A kávéról vagy sajtról talán lemondhatunk, de só nélkül biztosan nincs élet. Emiatt is rendkívül aggasztó, ami a sópiacon történik. Brutális mértékben kezdett ugyanis drágulni a só. Közel 200%-os áremelés és még nincs vége. Mi lehet ennek az oka? Tényleg sóba kell fektetni arany helyett? Lehetséges, hogy elfogy a só a boltokból? Ezeknek jártunk utána.

Életsó - Tiszta sókristályok

Soha nem drágult ilyen mértékben a só

A só ára valamikor az aranyéval vetekedhetett, sőt háborúk is dúltak ezért az éltető kincsért (emiatt is nevezték a sót fehér aranynak). A technológia fejlődésének hála ma már nem csak kézzel bányásszák, így könnyebben hozzáférhetővé vált az emberek számára az olcsó és viszonylag jó minőségű só. Épp emiatt lehet vészjósló a jelenleg tapasztalható brutális drágulás és készlethiány a sópiacon.

A só árfolyama ugyan ma már nincs közvetlen összefüggésben az arannyal, drasztikus mértékű drágulása úgy tűnik, pontosan tükrözi a világgazdasági folyamatokat.

Érdekesség: A só óriási értékét és jelentőségét bizonyítja az angol „salary” szó eredete is (mely fizetséget, zsoldot jelent). Ez ugyanis a latin „salis” (magyarul só) és „salarium” szavakból alakult ki, mely tulajdonképpen a katona és tisztviselő járandósága, eredetileg sóban, később pénzben fizetve – olvasható a 19. századi Ókori lexikonban.

Mit mondanak a számok?

A prémium sók, mint például a parajdi só ára

A parajdi étkezési só (1 kg) aktuális legalacsonyabb ára 650 Ft, míg 4 évvel ezelőtt ugyanezért az erdélyi sóért 372 Ft-ot kellett csak fizetni. Ez 175%-os árváltozást jelentaz Árukereső adatai alapján.

A parajdi étkezési só (1 kg) aktuális legalacsonyabb ára - Árukereső

Tipp: A parajdi étkezési só ára webáruházunkban a cikk írásakor 590 Ft/kg.

Parajdi étkezési só

Az asztali sók ára

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mérései szerint is nyugtalanítóan meredek drágulás indult el 2019-ben, ami 2022-ben sem enyhült igazán. 4 év alatt a hivatalos adatok szerint 176 %-os áremelkedés történt a sópiacon (97 Ft-ról 171 Ft-ra nőtt 1 kg étkezési só ára).

1kg etkezesi so atlagara ksh eletso — 2023 A megbízható PARAJDI SÓBOLT - Parajdi párologtató só, sópárna, tiszta erdélyi étkezési só, parajdi fürdősók webáruháza ÉLETSÓ

Ez minden bizonnyal a koronavírus világjárvány kezeléseként alkalmazott lezárásoknak valamint a gazdasági válságnak volt köszönhető. Az EU döntéshozói azonban szerencsére időben felismerték, hogy óriási veszélyeket rejt magában a sószállítmányok elakadása, ezért változtattak a sóexportra vonatkozó szabályozásokon. Hihetetlen mértékben függünk ugyanis a sótól (Nátrium-Klorid). Ez az egyszerű kémiai elem ugyanis elengedhetetlen nem csak az élelmiszeripar vagy a mezőgazdaság, de a gyógyászat és a vegyipar számára is – áll az európai sótermelők szövetségének (eusalt) közleményében.

A bolti sók ára

Az alapvető élelmiszerek áremelkedése viszont azóta is megállíthatatlan. Nem csak online, de a boltokban is egyre drágábban kapható az étkezési só. Ha összevetjük egy nagy áruházlánc (Coop) jelenlegi árait az internet archívumában elérhető tavalyi árakkal, kiderül: a boltban 30 – 40%-os drágulás történt az utóbbi 10 hónapban.

Étkezési só drágulása - coop

Az orosz-ukrán háború hatása a sóra

2022 májusában adta hírül Kárpátalja legpatinásabb lapja, hogy „Ukrajna legnagyobb sóbányája leállította a sótermelést, és ez fél Európa sóellátására (köztük Magyarországra is) hatással lehet”.

A lebombázott infrastruktúra és útvonalak miatt egyébként sem tudták volna elszállítani a kitermelt kősót. Így az ukrán kamionok hamarosan már az erdélyi sóbányákban álltak sorba. Felvásárlásaikkal pedig felverték a magyar boltok polcain megtalálható román (erdélyi) valamint lengyel és osztrák származású sók árát is, de várhatóan az „élelmiszerárakban a háború hatásait majd 2022 utolsó negyedévében kezdjük el érezni, most még a Covid-válság következményei mutatkoznak meg” – írta a Világgazdaság.

Be kell-e spájzolnunk a sóból?

A parajdi sóbánya szerencsére még mindig több száz évre elegendő sót rejt magában, de a fentiek alapján arra következtethetünk, hogy kialakulhat átmeneti sóhiány Magyarországon. A gazdasági előrejelzések szerint annyi bizonyosan látszik, hogy még további drágulás várható. Ez pedig számos, sót tartalmazó termék árában is meg fog mutatkozni. A teljesség igénye nélkül a következő alapvető élelmiszerekben találunk sót: kenyér és pékáru, margarin, húskészítmények, felvágottak, sajtok, mustár, ketchup, ételízesítők, fűszersók, konzervek, szinte minden félkész- és késztermék.

Érdemes tehát takarékoskodni ezzel a kinccsel és egy kisebb mennyiséget elraktározni a háztartásban, de bánjunk óvatosan a túlzott, tömeges felvásárlással, hiszen annak hatására könnyen az egekbe szökhetnek az árak.

Életsó kincset érő parajdi só a spejzban, kamrában

Miért fontos a só?

Az emberi szervezet számára ugyanolyan elengedhetetlen a napi tiszta sóbevitel, mint az országok számára egy sóbánya megléte, birtoklása.

A magyar nyelv csodásan kifejezi testünk sóhiányos állapotát is. Ha nem jutunk megfelelő mennyiségű és minőségű sóhoz (NaCl), akkor bizony „sóvárgunk” utána. Ha viszont tele vagyunk energiával, azt mondjuk „be vagyunk sózva”. Nyelvemlékeink alapján is kijelenthetjük, hogy az élethez sóra van szükségünk.

Egy só, mint száz… (Dehogy! Itt írtunk róla, hogy só és só között óriási lehet a különbség). Érdemes megfelelő mennyiséget tartunk otthon ebből a létszükségletet jelentő alapvető élelmiszerből, mert akár életveszélyes is lehet a sóhiány.

Ön is hozzászólna? Írja meg véleményét!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Minden sütibe kell egy csipet só. Mi pedig azért használunk sütiket, mert Ön így kényelmesen vásárolhat tőlünk parajdi sót. (részletek adatkezelési tájékoztatónban)
Függetlenül ellenőrzött
994 vélemény