Barion Pixel

Íjászverseny a parajdi sóbányában

A Parajdi sóbánya számos különleges programnak biztosított már páratlan helyszínt korábban is. Most azonban a bánya tárnáinak félhomályában és tökéletes atmoszférájában egy igazán szokatlan versenynek lehetünk szemtanúi. A Szirtisas Íjász Sportklub ugyanis ismét megrendezi a nem mindennapi Sóbánya Trófea 3D Íjászversenyt.

Mitől páratlan ez az íjászverseny?

Meglepő, de nem a sóbánya egyedi mikroklímája okoz kihívást a versenyzőknek. Sokkal inkább a földalatti gyenge, sejtelmes fényviszonyok és a megszokottól eltérő szélmozgások jelenthetnek nehézséget. Az íjászathoz közismerten jó látásra és biztos kezekre van szükség, ám ezen a megpróbáltatáson bizonyosan csak a legjobb, sasszemű versenyzők találnak célba.

Felmerül a kérdés, mit jelent a 3D íjászverseny?

Mivel fura és egyhangú lenne állandóan céltáblákra lövöldözni, az íjászoknak ezen a versenyen 3 dimenziós célokat, rendszerint állatfigurákat kell eltalálniuk. A bátorságra is szükségük lesz, hiszen bármennyire is mű állatokról van szó, igazán vérpezsdítő élmény egy sötét tárnában kóborló medvefigurába nyílvesszőt repíteni még akár 30-40-50 méter távolságból is.

Miért kivételes helyszín a Parajdi sóbánya?

A parajdi egy jelenleg is működő sóbánya, ahol naponta nagyjából 600 tonna sót termelnek ki a bányászok. A kitermelt só helyén óriási tárnák, csarnokok alakulnak ki, melyeket különféle célokra hasznosítanak.

A sóbányában a levegő hőmérséklete télen, nyáron egyenletes 16 °C, páratartalma pedig 60%. Mivel a só elpusztítja a kórokozókat, ez az egyedi mikroklíma biológiailag is roppant tiszta. Elenyésző légáramlási sebessége, nagyon magas só- és szén-dioxid tartalma pedig kedvez a barlangterápiának. A Parajdi sóbánya tehát tökéletes helyszín a benne folyó gyógykezelések (haloterápia) számára.

A parajdi sóterápia a következő betegségekre lehet jótékony hatással:

  • Asztma (asthma bronchiale)
  • Hörghurut (bronchitis)
  • Nátha (rhinitisz), idült orrnyálkahártya gyulladás
  • Arcüreggyulladás (sinusitis)
  • Tüdőtágulat (obstriktív tüdőemfizema, COPD)
  • Szilikózis
  • Hörgőtágulat (bronchiektázia)
  • Ismétlődő légzőszervi fertőzések
  • Immunrendszer erősítése

Milyen különleges programokat találhat a Parajdi sóbányában?

A sóbányát úgy alakították ki, hogy a napi több órás lenttartózkodás is szórakoztató lehessen a 120 méteres mélységben. Található itt játszótér, pingpongasztalok, sőt itt épült fel az első földalatti élménypark is. Ha nyugodtabb programot keres, meglátogathatja az ökumenikus kápolnában tartott istentiszteleteket is, ahol az oltár maga is egy hatalmas sótömbből készült.

Ha megéhezne, megebédelhet a Parajdi sóbánya éttermében. Sőt felkeresheti a mélyben az exkluzív borkamrát is, ahol 6 ország 25 pincészetének boraiból válogatva rendeznek rendszeres borkóstolókat. Kevesen tudják, de tartottak már a sóbányában 10 fogásos, Michelin-csillagos vacsorát is.


Olvassa el legutóbbi hírünket is, melyből kiderül, miért zárt be és miért kellett szellőztetni a Parajdi sóbányában?

Szellőztetni kellett a parajdi sóbányában

Ön is hozzászólna? Írja meg véleményét!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Minden sütibe kell egy csipet só. Mi pedig azért használunk sütiket, mert Ön így kényelmesen vásárolhat tőlünk parajdi sót. (részletek adatkezelési tájékoztatónban)
Függetlenül ellenőrzött
994 vélemény