Barion Pixel

Asztma kiegészítő kezelése sóval, természetes módon: sóterápia

Az Asztma Világnapját minden évben, május első keddjén (az idén 2023. május 2.) tartjuk. Ezen alkalomból szeretnénk figyelmet szentelni az asztma kiegészítő kezelésének egy elismert, hatékony és természetes módszerére: a sóterápiára. Ha járt már tengerparton, biztosan Ön is észrevette, hogy légúti panaszai szinte észrevétlenül megszűntek vagy enyhültek. A titok a sós levegőben rejlik.

Mi is az asztma?

Az asztma, orvosi nevén asthma bronchiale, krónikus (vagyis gyógyíthatatlanként számon tartott) betegség, azonban megfelelő kezeléssel jól kontrollálható. Az asztmás tüneteket a légutak gyulladása okozza, amelyek közé tartozik a nehézlégzés, a mellkasi feszülés, a köhögés és a sípolás. Az asztma kezelésében fontos szerepet játszik az orvosi terápia, de a megfelelő otthoni kiegészítő kezelések is nagy segítséget nyújthatnak a betegség tüneteinek enyhítésében.

Mi az asztma legjobb, természetes kiegészítő kezelési módja?

Az egyik otthon is alkalmazható, kiegészítő kezelés a sóterápia, amelyet már az ókorban is ismertek. A sóterápiának jótékony hatása lehet a légutakra, légúti megbetegedésekre, asztmára, allergiára, de akár bőrproblémákra, idegfájdalmakra, magas vérnyomásra és reumára is. A sós levegő gyógyító ereje abban rejlik, hogy a só részecskéi a légutakba jutva megtisztítják azokat. Segít felszakítani a letapadt váladékot, csökkenti a gyulladást, segítve ezzel a légzési nehézségek enyhítését. A sóterápia, másnéven haloterápia tehát nem csak asztmával küzdők, de egészséges emberek számára is gyógyító hatású lehet azáltal, hogy erősítheti a légúti immunrendszerünket.

Hogyan aknázhatjuk ki ennek az ősi, természetes gyógymódnak a jótékony hatásait?

Már évszázadokkal ezelőtt észrevették, hogy a sóbányákban dolgozók között sokkal ritkábban fordul elő légúti megbetegedés. Azóta pedig számos kutatás is igazolta már, hogy a belélegzett só miként fejti ki jótékony hatását a szervezetünkre, hogyan csökkenti a gyulladásokat. Ráadásul eközben bőrünkkel érintkezve, különböző bőrbetegségeknél is gyógyító hatása lehet.

A sóterápia működéséről egy korábbi cikkünkben is írtunk.Olvassa el itt:

Sóterápia a légúti megbetegedések kezelésékor

1. Gyógyuljon természetes sóbarlangokban

A leghatékonyabb sóterápiás lehetőségeket egyértelműen a természetben, pontosabban a sóbányák, sóbarlangok mélyén érjük el. Kevesen tudják viszont, hogy a csodálatos mikroklímával rendelkező, közismert sóbányák (Parajd vagy Torda Romániában, Wieliczka Lengyelországban, Salzwelten Ausztriában) mellett, Magyarországon is találhatunk néhány igazoltan gyógyhatású barlangot, mely gyógybarlang minősítéssel is rendelkezik.

Gyógybarlang neve Település Megye
Béke-barlang Jósvafő Borsod-Abaúj-Zemplén
Városi Kórház Gyógybarlangja Tapolca Veszprém
Szemlő-hegyi-barlang; “Óriás folyosó” Budapest II. kerület Budapest
Miskolc-Lillafüredi István-barlang; “Fekete terem” Miskolc Borsod-Abaúj-Zemplén
Abaligeti-barlang “Gyógyterem” Abaliget Baranya

A Béke-barlang levegőjének nagyon magas pára- és sótartalma, abszolút pormentessége, valamint penészgomba spórái által termelt antibiotikumok együttes hatása az asztmában és bronchitiszes jellegű betegségekben szenvedők gyógyítására alkalmas. Forrás: OMSZ

Érdemes ezeket a káprázatos helyeket felkeresni még akkor is, ha az ember egészségesnek érzi magát és csak a természet kincseiben gyönyörködne, hiszen ahogy már írtuk, a sóterápia mindenkire jó hatással lehet.

Az asztma világnapja alkalmából: A sóterápia hatékony és természetes módszer az asztma és más légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésében.

2. Lélegezzen fel mesterséges sóbarlangokban, sószobákban vagy sókabinban

A szabályozott, száraz sóaeroszolos terápia sokkal elérhetőbb közelségbe hozza a sóbányák gyógyhatású klímáját. A sószobákban ugyanis a sóbarlangok természetes légkörét (páratartalom, sótartalom) próbálják meg a lehető legjobban utánozni. Kúraszerűen látogatva, a sószobák kényelmes megoldást és enyhülést jelenthetnek az asztmával küszködők számára. Forrás: tudokozpont.hu

3. Sóterápia az otthonunkban: Egyszerű, kényelmes és hatékony módszerek a légúti problémák enyhítésére

Vitathatatlan, hogy a legkényelmesebb módszer az otthoni sóterápia. Erdély méltán híres sóbányáiból származó ősi sókristályokkal akár saját nappalija vagy hálószobája komfortjában is élvezheti a sós levegő gyógyító hatását. A sóterápia hatékonyságának titka ugyanis a kúraszerű, ismétlődő alkalmazás és erre ott van a legnagyobb lehetősége, ahol a legtöbb időt tölti.

Egy sóval töltött párna, másnéven sópárna alvó vagy ölelőpárnaként egész éjjel sókristályokkal és sóionokkal teli levegőt juttathat a tüdőbe, légutakba.

Egy tál parajdi párologtató só az éjjeli szekrényen és az íróasztalon a nap 24 órájában tisztíthatja a levegőt, támogathatja, erősítheti légzőszerveinket, ezáltal javíthatja az asztmával élők állapotát.

A sópipa rendszeres használata pedig az egyik leghasznosabb és leghatékonyabb segítség lehet a légzőrendszeri betegek kezelésének kiegészítő terápiájaként. Orvosi tapasztalatok alapján is elmondható, hogy a sópipa segíthet az asztmás rohamok és a köhögés kezelésében, valamint csökkentheti a rohamok gyakoriságát. Forrás: sopipa.hu


Cikkünk csupán ízelítő a sóterápiás lehetőségek számos különféle módjáról. Igyekeztünk a legjobb lehetőségeket összeszedni, melyek enyhülést hozhatnak az asztmával élők mindennapjaiban. Bízunk benne, hogy sikerül megtalálnia az Önnek leginkább megfelelő kezelést és fellélegezhet!

Ön is hozzászólna? Írja meg véleményét!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Minden sütibe kell egy csipet só. Mi pedig azért használunk sütiket, mert Ön így kényelmesen vásárolhat tőlünk parajdi sót. (részletek adatkezelési tájékoztatónban)
Függetlenül ellenőrzött
1037 vélemény