Barion Pixel

A só mágikus ereje: Hogyan képes bármilyen ízt megváltoztatni?

Varázsolja kávéját lágyabbá, cukor nélkül, egy csipet sóval!

Életsó - Egy csipet só mágikus módon elnyomja a kávé keserű ízét

Most tényleg azt javaslom, hogy cukor helyett tegyen sót a presszóba? Igen. Egy csipet só mágikus módon elnyomja a kávé keserű ízét. Persze nem azt mondom, hogy finom lesz, de szinte hihetetlen, ahogyan néhány szem só egész egyszerűen kioltja a fanyarságot. Próbálja ki Ön is otthon ezt az egyszerű, de nagyszerű kémiai trükköt, mert biztosan nem fog hinni a saját nyelvének.

Hogyan használhatjuk ki a sónak ezt a varázslatos tulajdonságát a hétköznapi életben?

Az embert persze tovább hajtja a kíváncsiság. A kávénál vannak sokkal kesernyésebb italok is. Ha Önnek is szinte ihatatlanul fanyarú a sör vagy a tonik, egyszerűen keverjen el benne egy csipet sót. Ha nem lett elég savanyú a saláta, azon is segíthet egy kis só.

Most biztos azon gondolkodik, hogy valóban működik-e ez a trükk… Finomabbá varázsolja őket egy kis só vagy egy ihatatlan lötty lesz a végeredmény? Próbálja ki! Töltsön egy kis pohárba tonikot (vagy IPA sört), majd keverjen bele csupán néhány szem sót. Megdöbbentő dolgot fog tapasztalni: a kellemetlen íz csaknem nyomtalanul eltűnik.

Tudta? Ugyanezt a fortélyt használják tudatosan a bártenderek is koktélok készítésekor, ha egy gyengébb minőségű vagy rosszul sikerült italt szeretnének feljavítani.

Kísérletezzen bátran és aknázza ki a kincset érő parajdi só misztikus képességét, mellyel kiemeli a finom ízeket és elnyomja a rosszakat. Mert az élet sóval jó!

Ha idáig Ön is csak az ételek sózására használta a sót, most megtudhatja, hogyan aknázhatja ki a sóban rejlő, szó szerint mágikus képességeket. Ez a hétköznapi anyag ugyanis képes bármilyen ízt módosítani. Azt sokan tudják, hogy a sima, natúr só a legtermészetesebb, legegészségesebb, természet által alkotott ízfokozó. De azt tudta, hogy nem csak a kellemes ízeket emelheti ki vele, hanem akár a nemkívánatosakat is semlegesítheti? Eddig senkinek sem sikerült megfejteni a rejtélyt, hogyan működik. Mi a titka? Mi történik a sós ízzel a szájban? (Azon kívül, hogy torokfájás esetén is segíthet a só.)

Lenyűgöző, hogy egy ennyire egyszerű vegyület, mint a tiszta só (NaCl) teljesen megváltoztatja a legkeserűbb anyagok ízét is, mint például a koffein (kávé) vagy kinin (tonik).

A só azonban nemcsak a keserűre, hanem minden alapízre hatással van. A só felerősíti az édeset és kiemeli a savanyút is. Elképesztő.

De mégis hogyan képes minderre a sima asztali só? Mi a magyarázat?

Egy egyszerű, de roppant leleményes kísérlet segíthet felfedni a rejtélyt. Ez az úgynevezett osztott-nyelv kísérlet.

A módszer a következő:

Először a nyelv egyik felére cseppentjük a sós-keserű keveréket.

Osztott-nyelv kísérlet sós és keserű 1

Ezután a nyelv egyik felére a sót,
a másik felére pedig a keserű ízt helyezzük.

Osztott-nyelv kísérlet sós és keserű külön 2

Mindkét esetben megfigyeljük, mennyire nyomja el a sós a keserű ízt a szánkban.

Vajon a só összetétele a kulcs és a nátrium-klorid molekula kémiai kölcsönhatásba lép a keserű ízmolekulával, majd módosítja azok szerkezetét vagy a folyamat csupán az agyunkban játszódik le és egész egyszerűen elménk csalfa illúziója? A válasz meglepő és zavarba ejtő egyben: egy kicsit mindkettő.

A második körben, mikor az ízek külön-külön értek a nyelvünkhöz csupán 20%-kal csökkent a fanyarság. Az első körben viszont, mikor a sósat összekevertük a keserűvel és egyszerre érzékeltük őket, 70%-kal csökkent a kesernyés íz.

Összefoglalva tehát, agyunk 20%-ban felelős érte, hogy a sótól kevésbé érezzük keserűnek a kávét, a maradék 50%-ban pedig a kémiának köszönhető, hogy valóban csökken a keserű íz.

Valójában ez a válasz csak még több kérdést vet fel. Ezeket boncolgatja tovább az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) roppant izgalmas videójában, mely a cikk forrásaként is szolgált.

2 vélemény: “A só mágikus ereje: Hogyan képes bármilyen ízt megváltoztatni?

  1. Bánfay Mónika írta:

    Kedves Tibor!
    Köszönöm a jó só-tippeket!
    A kávét régóta úgy főzöm, hogy főzés előtt a darált kávé tetejére szórok egy kis sót (olykor fahéjat, kardamomot, szegfűszeget is), így főzöm le. A só jobban kiemeli a kávé ízét.

Ön is hozzászólna? Írja meg véleményét!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Minden sütibe kell egy csipet só. Mi pedig azért használunk sütiket, mert Ön így kényelmesen vásárolhat tőlünk parajdi sót. (részletek adatkezelési tájékoztatónban)
Függetlenül ellenőrzött
994 vélemény