Barion Pixel

A só mágikus ereje: Hogyan képes bármilyen ízt megváltoztatni?

Varázsolja kávéját lágyabbá, cukor nélkül, egy csipet sóval!

Életsó - Egy csipet só mágikus módon elnyomja a kávé keserű ízét

Most tényleg azt javaslom, hogy cukor helyett tegyen sót a presszóba? Igen. Egy csipet só mágikus módon elnyomja a kávé keserű ízét. Persze nem azt mondom, hogy finom lesz, de szinte hihetetlen, ahogyan néhány szem só egész egyszerűen kioltja a fanyarságot. Próbálja ki Ön is otthon ezt az egyszerű, de nagyszerű kémiai trükköt, mert biztosan nem fog hinni a saját nyelvének.

Hogyan használhatjuk ki a sónak ezt a varázslatos tulajdonságát a hétköznapi életben?

Az embert persze tovább hajtja a kíváncsiság. A kávénál vannak sokkal kesernyésebb italok is. Ha Önnek is szinte ihatatlanul fanyarú a sör vagy a tonik, egyszerűen keverjen el benne egy csipet sót. Ha nem lett elég savanyú a saláta, azon is segíthet egy kis só.

Most biztos azon gondolkodik, hogy valóban működik-e ez a trükk… Finomabbá varázsolja őket egy kis só vagy egy ihatatlan lötty lesz a végeredmény? Próbálja ki! Töltsön egy kis pohárba tonikot (vagy IPA sört), majd keverjen bele csupán néhány szem sót. Megdöbbentő dolgot fog tapasztalni: a kellemetlen íz csaknem nyomtalanul eltűnik.

Tudta? Ugyanezt a fortélyt használják tudatosan a bártenderek is koktélok készítésekor, ha egy gyengébb minőségű vagy rosszul sikerült italt szeretnének feljavítani.

Kísérletezzen bátran és aknázza ki a kincset érő parajdi só misztikus képességét, mellyel kiemeli a finom ízeket és elnyomja a rosszakat. Mert az élet sóval jó!

Ha idáig Ön is csak az ételek sózására használta a sót, most megtudhatja, hogyan aknázhatja ki a sóban rejlő, szó szerint mágikus képességeket. Ez a hétköznapi anyag ugyanis képes bármilyen ízt módosítani. Azt sokan tudják, hogy a sima, natúr só a legtermészetesebb, legegészségesebb, természet által alkotott ízfokozó. De azt tudta, hogy nem csak a kellemes ízeket emelheti ki vele, hanem akár a nemkívánatosakat is semlegesítheti? Eddig senkinek sem sikerült megfejteni a rejtélyt, hogyan működik. Mi a titka? Mi történik a sós ízzel a szájban? (Azon kívül, hogy torokfájás esetén is segíthet a só.)

Lenyűgöző, hogy egy ennyire egyszerű vegyület, mint a tiszta só (NaCl) teljesen megváltoztatja a legkeserűbb anyagok ízét is, mint például a koffein (kávé) vagy kinin (tonik).

A só azonban nemcsak a keserűre, hanem minden alapízre hatással van. A só felerősíti az édeset és kiemeli a savanyút is. Elképesztő.

De mégis hogyan képes minderre a sima asztali só? Mi a magyarázat?

Egy egyszerű, de roppant leleményes kísérlet segíthet felfedni a rejtélyt. Ez az úgynevezett osztott-nyelv kísérlet.

A módszer a következő:

Először a nyelv egyik felére cseppentjük a sós-keserű keveréket.

Osztott-nyelv kísérlet sós és keserű 1

Ezután a nyelv egyik felére a sót,
a másik felére pedig a keserű ízt helyezzük.

Osztott-nyelv kísérlet sós és keserű külön 2

Mindkét esetben megfigyeljük, mennyire nyomja el a sós a keserű ízt a szánkban.

Vajon a só összetétele a kulcs és a nátrium-klorid molekula kémiai kölcsönhatásba lép a keserű ízmolekulával, majd módosítja azok szerkezetét vagy a folyamat csupán az agyunkban játszódik le és egész egyszerűen elménk csalfa illúziója? A válasz meglepő és zavarba ejtő egyben: egy kicsit mindkettő.

A második körben, mikor az ízek külön-külön értek a nyelvünkhöz csupán 20%-kal csökkent a fanyarság. Az első körben viszont, mikor a sósat összekevertük a keserűvel és egyszerre érzékeltük őket, 70%-kal csökkent a kesernyés íz.

Összefoglalva tehát, agyunk 20%-ban felelős érte, hogy a sótól kevésbé érezzük keserűnek a kávét, a maradék 50%-ban pedig a kémiának köszönhető, hogy valóban csökken a keserű íz.

Valójában ez a válasz csak még több kérdést vet fel. Ezeket boncolgatja tovább az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) roppant izgalmas videójában, mely a cikk forrásaként is szolgált.

2 vélemény: “A só mágikus ereje: Hogyan képes bármilyen ízt megváltoztatni?

  1. Bánfay Mónika írta:

    Kedves Tibor!
    Köszönöm a jó só-tippeket!
    A kávét régóta úgy főzöm, hogy főzés előtt a darált kávé tetejére szórok egy kis sót (olykor fahéjat, kardamomot, szegfűszeget is), így főzöm le. A só jobban kiemeli a kávé ízét.

Ön is hozzászólna? Írja meg véleményét!

Az email címet nem tesszük közzé.

Minden sütibe kell egy csipet só. Mi pedig azért használunk sütiket, mert Ön így kényelmesen vásárolhat tőlünk parajdi sót. (részletek adatkezelési tájékoztatónban)
Függetlenül ellenőrzött
882 vélemény